Manggar Megar wil culturele uitwisseling Javaanse jongeren

De vakantie gebruiken om contacten te leggen, vinden Wim en Hermine Kromoredjo een nuttige bezigheid. Het echtpaar geeft leiding aan de culturele organisatie, Manggar Megar, in Den Haag.

Manggar Megar wil culturele uitwisseling Javaanse jongeren

De vakantie gebruiken om contacten te leggen, vinden Wim en Hermine Kromoredjo een nuttige bezigheid. Het echtpaar geeft leiding aan de culturele organisatie, Manggar Megar, in Den Haag.

Uit De Ware Tijd van vrijdag 13 september 2013 door Charles Chang.

Manggar Megar bestaat al negen jaar en richt zich vooral op de Javaanse podiumkunst. “Dans, sketches, toneel en verder alles wat te maken heeft met Javaans theater”, zegt Wim.

De organisatie heeft een eigen gamelanorkest en voor een wayangvoorstelling heeft zij ook de kelir (scherm) en kist met poppen in huis.

De grote figuur die ze missen, is een dhalang. Binnen de groep bestaat al enige tijd interesse om de wayangkunst te leren, want Nederland heeft geen wayangpoppenspelers. De organisatie kreeg nieuwe impuls van pak Sapto Sopawiro die eerder dit jaar op doorreis was naar Indonesië. Bij zijn tussenstop in Den Haag gaf de enige dhalang van Suriname een meertalige wayangvoorstelling die bijzonder in de smaak viel. Vandaar dat Donovan, de kleinzoon van Wim en Hermine, zijn vakantie gebruikt om op les te gaan bij pak Sapto.

Wisselwerking

Intussen zitten de grootouders zelf ook niet stil. "We hebben gesprekken gevoerd met de minister van Binnenlandse Zaken en het Directoraat Cultuur. Uit die gesprekken en een ontmoeting met de Indonesische ambassadeur zijn positieve reacties gekomen. We willen namelijk een project uitvoeren samen met Javaanse organisaties in Suriname", legt Hermine uit. Dankzij haar netwerk mag zij ook rekenen op de steun van één bedrijf. "We denken aan een wisselwerking waarbij we jongeren in Suriname laten zien dat jongeren in Nederland ook bezig zijn met de eigen podiumkunst en cultuur, want we hebben begrepen dat het hier verwatert", legt Wim uit.

De artistieke groep van de organisatie bestaat voornamelijk uit jongeren, geboren in Nederland met Javaanse roots. In haar sketches probeert zij onderwerpen, zoals homoseksualiteit en drugsgebruik, die nog steeds taboe zijn onder Javanen in Nederland, bespreekbaar te maken. Het koppel geeft toe dat ze bij het vastleggen van contacten, de lokale Javaanse organisaties niet hebben benaderd. "Dat kwam vanwege de ramadan, feestdagen en omdat iedereen het druk had met Carifesta. Maar wanneer het zover is, gaan we nog wel het projectplan aan ze voorleggen. We hopen dat ze mee willen doen."

Brug

Het project houdt in dat Manggar Megar in 2015 terugkomt, nu met de artistieke groep voor een optreden bij de viering van 125 jaar Javaanse immigratie. Wim kan niet zeggen of dat zal lukken met alle jonge dansers en muzikanten, in totaal 25 vrijwilligers, maar kan wel al verklappen wat de hoofduitvoering zal worden: een wayang wong 'plakken' aan een wayang kulit. "Dit is nooit eerder gebeurd, het wordt uniek", zegt de artistieke leider. "Met dit project willen we ook een brug bouwen tussen Javaanse jongeren in Suriname en Nederland. " Hoewel de uitvoering pas over twee jaar is, hebben de Kromoredjo’s met dit project hun vakantie in feite opgegeven. "We hebben nu al huiswerk, want de tijd gaat snel!".-.