Van de masterblender is er maar één

Een apart beroep. In Suriname zijn er beroepen waarvan maar één persoon bestaat die het uitoefent. Rieke Wirjabesari(44) heeft de leiding bij de afdeling mixing en blending van de SAB en wordt de masterblender genoemd. In haar werkomgeving hangt dagelijks de zoete geur van rum. 

Van de masterblender is er maar één

Een apart beroep. In Suriname zijn er beroepen waarvan maar één persoon bestaat die het uitoefent. Rieke Wirjabesari(44) heeft de leiding bij de afdeling mixing en blending van de SAB en wordt de masterblender genoemd. In haar werkomgeving hangt dagelijks de zoete geur van rum. 

Uit De Ware Tijd van dinsdag 21 januari 2014 door Charles Chang.

“Het is geen vak die je leert bij de horeca of universiteit - integendeel,” zegt ze over haar exclusief beroep. Tweeëntwintig jaar geleden begon ze als chemisch analist bij het alcoholbedrijf. “Dat was in ‘91. Mijn afstudeerproject en eerste baan waren bij de SAB.” Na vijftien jaar werd Rieke in 2008 overgeplaatst naar mixing en blending. Van het lab kwam ze terecht in een eigen kantoor, annex rumopslag.  “Al die jaren dat ik bij de SAB werkte, wist ik niet wat hier gebeurde. Je kan zeggen dat hier de secret afdeling ligt van het bedrijf! Maar nu weet ik van alles - ook omdat ik alles in kaart heb gebracht om de afdeling te draaien.” 

Door alle kennis en ervaring van het lab, zoals producten ontwikkelen en de nieuwe en bestaande soorten testen, weet Rieke uitzonderlijke dingen te doen. “Geef mij de opdracht en ik meng de rum tot de smaak die je wil. Whisky is geen rum, maar ik weet de smaak ervan te benaderen.” Over de titel van haar beroep doet ze bescheiden. “Omdat ik een jarenlange ervaring heb en verantwoordelijk ben voor de juiste hoeveelheid natuurlijke smaak en kleurstof in de rum, word ik hier masterblender genoemd.” 

Inspiratie

Verschillende landen in het Caribisch Gebied produceren rum en hebben een masterblender in huis. In dit beroep dat als ‘one of the greatest jobs in the World’ wordt omschreven, zijn er zowel mannen als vrouwen die ooit chemische analisten waren geweest. Maar behalve de achtergrond en (heel veel) ervaring speelt ook de persoon een belangrijke rol. “Masterblender is iets dat uit jezelf moet komen,” meent Rieke. “De inspiratie komt op het moment dat ik bezig ben met een experiment. Blenden van rum is gevoel en kennis, maar ook passie. Dit werk gebeurt met liefde en plezier.” Rieke is zelf geen drinker - en ook geen uitgaanstype. Haar hobby’s zijn lezen en mediteren. Toch krijgt zij dagelijks een ‘portie’ rum aan het werk. “Dat gebeurt bij de dagelijkse tasting en bij de productontwikkeling. Ik ben geen echte drinker, maar als ik het toch doe dan mix ik sap met een beetje alcohol. Verfrissend vind ik dat.”

Hoogtepunt

Behalve blenden doet Rieke ook aan coaching om een toegewijd team te vormen. “In het begin was het een komen en gaan van personeel, maar dat is nu gelukkig voorbij. Ik leer ze: ‘doe het werk met plezier, dan maak je er iets goed van’.” Met een metalenbuis aan een ketting tapt ze rum uit een van de vaten. Ze proeft, ruikt en kijkt naar de kleur. Voor haar is elk verbeterd product dat aanslaat een hoogtepunt. Op de vraag welke rum de beste is in de wereld, heeft zij meteen het antwoord klaar. “Dat hangt van persoon tot persoon af; smaken verschillen.” De SAB is haar eerste en waarschijnlijk de laatste werkgever. Tussen de vaten, onder de zoete geur van rum, voelt onze enige masterblender zich het beste thuis.   

Bron: dWT / Charles Chang Bron: dWT / Charles Chang