Gamelangezelschap
Witing Klapa

Ruim een jaar na de oprichting van de stichting is de gamalangroep Witing Klapa geboren. De betekenis van Witing Klapa is kokosnoot. Anders gezegd, één van de bloeiende kokosbloesem heeft een vrucht gedragen en is uitgekomen tot een volwaardige kokosnoot.

The gamelan instruments came from Solo, Indonesia.

Hoe het zo kwam? Nou, Wim en Hermine maakten een rondreis door Indonesië. De 2 laatste weken van hun vakantie verbleven ze in Solo en tijdens 1 van de neuzel wandelingen kwamen ze bij de Alun Alun (plein) van de Kraton. In één van de gebouwen zagen zij gamelan instrumenten opgesteld en op het terrasje zagen zij hoe men gamelan instrumenten maakten en aan het stemmen waren.

Zij waren zo dolenthousiast dat zij naar de opgestelde instrumenten liepen en vroegen aan het personeel of zij muziek wilden maken op de instrumenten. Wim en Hermine waren meteen verkocht en dolverliefd op dit gamelan instrumentarium dat hetzelfde toonschaal heeft als de Surinaams-Javaanse gamelan instrumenten. Zonder verder bij na te denken hebben ze het 16-delig instrumentarium gekocht en laten verschepen naar Nederland. De gamelan heeft een overzeese reis van 3 weken gemaakt.

And this is how a gamelan group in the Netherlands came to play Surinamese-Javanese gamelan music on a set of instruments from Indonesia.

The gamelan group Witing Klapa has a number of unique characteristics, which include:
– dat er heel veel jong talent mee doen en ondersteund worden door 50 plussers
– en ze ook 2 soorten van gamelan muziek beoefenen te weten: Surinaams-Javaanse & Indonesische muziekstukken
– daarnaast begeleiden ze Wajang Kulit voorstellingen en andere Javaanse theatervoorstellingen.

Every Friday evening, the group comes together to practice gamelan music under the direction of Orlando Kromopawiro.

De leer methodiek van de gamelan geeft Orlando Kromopawiro, beter bekend als Hardjo-Prayetno, door gamelan notaties te schrijven en die aan de groep door te geven. Tijdens deze lessen wordt de groep bij gebracht hoe je een gamelan instrument bespeeld, leer je ook de ritme en de verschillende stijlen van gamelan te bespelen.

Voor het behoud van de Surinaams-Javaanse Gamelan, werkt gamelangroep Witing Klapa samen met de overige gamelan gezelschappen in Nederland (Netwerk Surinaams-Javaanse Gamelan) ook mee met Stichji om die op de lijst van de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland te laten opnemen. Proficiat een mijlpaal want op 10 december 2020 is de Surinaams-Javaanse gamelan bijgeschreven.

Gamelan & Kendang workshops

The Manggar Megar Foundation offers gamelan- and kendang (drumming) workshops, both on location and in our own practice space.

The Dakota Theater
Spiegelzaal 1, 2nd floor
Zuidlarenstraat 57
2545 VP The Hague

De gamelan-oefeningen zijn elke vrijdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur.

Tijdens de zomervakantie worden alle activiteiten on hold gezet. Het nieuwe seizoen begint in september.

Voor meer informatie neem contact op met Wim en Hermine Kromoredjo
06-31640307

en_USEnglish
Powered by TranslatePress »