Kethoprak Panji-Sekar Taji

Amstelveen - za 18 jun '05 ·

Net als de opvoering in Hoogezand op 5 juni jl., heeft het gezelschap Manggar Megar weer de reis per touringcar ondernomen. Dit was zeker een goed plan, want je zit dan gezellig bij elkaar in de bus. Het was een warme zomerse dag! Gelukkig was er airconditioning en ook in de zaal! 

Kethoprak Panji-Sekar Taji

Amstelveen - za 18 jun '05 · Net als de opvoering in Hoogezand op 5 juni jl., heeft het gezelschap Manggar Megar weer de reis per touringcar ondernomen. Dit was zeker een goed plan, want je zit dan gezellig bij elkaar in de bus. Het was een warme zomerse dag! Gelukkig was er airconditioning en ook in de zaal! 

De voorstelling verliep op rolletjes. De toneelspelers en de gamalangroep voelden elkaar goed aan, wat je ook terugzag in het toneelstuk. Het was voor ons en het publiek een grote verrassing, toen één van de gamelanspelers (Richanno) spontaan het toneel opging om te dansen, ‘hobbeling-bobbeling’, zoals het genoemd wordt. Iedereen, vooral het publiek was enthousiast. Improvisatie tijdens de voorstelling moet kunnen en het ging erg goed.

Na elke voorstelling wil je jezelf toch altijd verbeteren. Oefening baart kunst, zegt men altijd. En je bent weer een ervaring rijker. Je gaat als spelers onderling ook beter aanvoelen en er gemakkelijk op inspelen.

Het veelal gemengde publiek (Javanen, Hollanders, Indonesiërs en Hindoestanen) waren wederom enthousiast. Na de voorstelling kwamen er veel positieve reacties uit het publiek zoals:

  1. goed amateurtoneelstuk

  2. speelwijze van de gamelangroep, in het bijzonder de jonge gamelanspelers, was geweldig

  3. hoge waardering voor de verschillende culturen onder de toneelspelers en de saamhorigheid

  4. prachtig verzorgde make-up, kleding en accessoires van de spelers vond men ook schitterend

Een punt waar het publiek meezat was, dat er te weinig Javaanse-Surinaamse bezoekers onder de aanwezigen waren bij de voorstelling. Dat vond men toch jammer, te meer omdat het om hun eigen cultuur gaat. 

Maar niet getreurd, al met al kregen wij als Stichting Manggar Megar alleen maar geweldige reacties van het publiek en daar zijn wij natuurlijk alléén maar trots op, in het bijzonder omdat dit alles op vrijwillige basis gebeurt en wij geen subsidie krijgen van de overheid. Dus mogen wij ons zelf een schouderklopje geven, omdat we ook zo hard gewerkt hebben ervoor. Natuurlijk moeten wij mas Wim en mbak Hermine niet vergeten, want zij hebben zich ook met hart en ziel ingezet voor de Stichting.