Panji - Sekar Taji

Den Haag - zo 4 jun '06 ·

Zondag 4 juni 2006 was het weer zover. Reeds om 11.00 uur 's morgens toogden wij al naar het ReVagebouw om ons op te maken voor de grote dag! Wij hebben toen, na weken oefenen, voor de laatste keer het toneelstuk Panji - Sekar Taji opgevoerd. Dit ter afsluiting van de herdenking van 115 jaar Javaanse Immigratie.

Panji - Sekar Taji

Den Haag - zo 4 jun '06 · Zondag 4 juni 2006 was het weer zover. Reeds om 11.00 uur 's morgens toogden wij al naar het ReVagebouw om ons op te maken voor de grote dag! Wij hebben toen, na weken oefenen, voor de laatste keer het toneelstuk Panji - Sekar Taji opgevoerd. Dit ter afsluiting van de herdenking van 115 jaar Javaanse Immigratie.

Het verhaal, welke door Wim en Hermine is gemoderniseerd, speelde zich af in Indonesië, Suriname en Nederland. De samensteller van de gamelanmuziek lag in handen van onze gamelanleraar en –coördinator Orlando Kromopawiro. 

De sfeer was om in een woord te beschrijven: GEWELDIG! Er hing een zeer positieve sfeer in het publiek en dat werd backstage weerspiegeld. De opkomst was zeer hoog en dat gaf ons allen de spirit om een nog betere opvoering neer te zetten. Ook de jongeren hebben hun weg gevonden om het toneelstuk te zien. We begonnen met onze voorprogramma (welkomstdans Pangkur Lomboh, de Manipurèn dans, MM Brafoe en de Bollywood remix), dat het publiek heel goed beviel. Daarop aangesloten begon het toneelstuk. Onder de spelers waren er een aantal nieuwelingen, voor hen was het misschien wel iets spannender dan voor de rest. Iedereen heeft elkaar goed gesteund, de spelers voelen elkaar goed aan en dat was te zien op het podium. 

Ook was er natuurlijk de loterij en de schilderijen veiling van de in Suriname geboren kunstenares Erna Tjondrodiwongso. Waarschijnlijk door de spanning van de loterij, verliep de veiling in het begin wat stug. Nadat de hoofdprijs was uitgereikt, het ticket naar Suriname, zijn er toch nog een aantal schilderijen verkocht. 

Het publiek was zeer lovend over Manggar Megar in het geheel, maar vooral over de jongens van de gamelan. Dit vanwege het feit dat er geen of weinig jongeren gamelanmuziek maken en ook dat zij uren gemotiveerd op de instrumenten spelen. Zij hebben ons heel goed begeleid. Manggar Megar heeft met de voorstelling inclusief voorprogramma veel opbouwende kritiek gekregen, waardoor wij extra kracht en moed hebben om verder te gaan. Zelfs personen die in Indonesië geboren zijn, hebben hun bewondering geuit voor de crew. Petje af jongens!

Hiermee hebben we dit project afgesloten. We hebben een hele leuke tijd achter de rug. 

En nu: op naar het volgende project! Vol verwachting klopt ons hart… Wat zal dat voor ons in petto hebben???

En tot slot willen wij een ieder bedanken, die op welke wijze dan ook, hun inzet hebben verleend voor het welslagen van deze prachtige dag.

Namens de Manggar Megar crew, 

Razia Ramzan