3e editie Pasar Kliling

Den Haag - za 17 nov '07 ·

Op 17-11-2007 was er weer een Pasar Kliling georganiseerd en werd mij gevraagd om een verslag te schrijven. 

3e editie Pasar Kliling

Den Haag - za 17 nov '07 · Op 17-11-2007 was er weer een Pasar Kliling georganiseerd en werd mij gevraagd om een verslag te schrijven. 

Verslag

De avond voor de pasar hebben we de vlaggen vanaf het plafond opgehangen. Op 5 meter hoogte voelden we ons wel een evenwichtskunstenaar, maar toen deze vlaggen hingen kwamen we al in de sfeer van de pasar. Na het slapen waren we al vroeg in het centrum waar er op deze zaterdag ook veel andere mensen waren om verder op te bouwen en de zaal in te richten.  

Op het podium hing tussen de gordijnen het mooi uitkomend doek met het logo van Manggar Megar, dit was een geschenk voor de stichting.

Het was dan ook zeer sfeervol aangekleed en de mooie zaal en aankleding voelden als een warm welkom bij binnenkomst. 

Er zou ons een goed gevuld programma voorgeschoteld worden. Zelfs RTV Mustika  kwam filmen om eventueel in Suriname te kunnen laten zien hoe de Nederlandse vorm van Pasar Kliling werd gehouden. Langzamerhand stroomden de mensen tegen een uur binnen met hoge verwachtingen. 

Voor de mensen die elkaar daar ontmoeten was dit steeds heel hartelijk. Het was dan ook al voordat het programma begon een feest van herkenning voor bezoekers. De pasar stond in het teken van reik elkaar de hand, en dit werd ook enthousiast gedaan. 

Na het welkomstwoord door de drijvende krachten achter Manggar Megar kon het spektakel beginnen. Het is niet mogelijk om alle optredens te verslaan, wees er de volgende keer bij. 

Natuurlijk spreekt het een meer aan dan de ander, maar het was een goed voorbeeld van samen stad te zijn. Er zijn optredens die veel indruk maakten. De diverse dansen, waaronder klassieke en strijddansen, die werden uitgevoerd waren mooi om te zien. Oplettende toeschouwers zagen de verschillen tussen de diverse culturen. Mooi was dat vooral jonge vrouwen en mannen deze kunst uitvoerden. Er waren gamelangroepen, eentje met voornamelijk jongeren en eentje met ouderen, de laatste was op een dame na een volledig mannelijke groep. Kennelijk is onder jongeren een verdeeldere belangstelling voor deze muziek. Voor jongeren was er ook meer westerse muziek te horen en te zien, oa rap. Toch extra aandacht voor een paar nummers uit de première van de musical Belle en het beest, die volgend voorjaar volledig wordt uitgevoerd door de Compaan. Deze voorstelling bezorgde velen kippenvel, goed uitgevoerd en met heel veel inzet. Ademloos werd hier naar gekeken. 

Ondertussen werden er lootjes verkocht en door iedereen gehoopt de mooie prijzen in de wacht te slepen. Er waren modeshows voor jonge meisjes en er was er een waar de mode en autoriteit van rond 1900 werd geshowd. Het mooiste meisje kreeg een kroon en de 19e eeuwse show een pluim van wethouder Baldewsingh. Hij maakte vele foto’s die later nog op zijn website met een verhaal worden gepubliceerd, hij was erg enthousiast over de pasar en dit element erin. Uit zijn toespraak bleek dat dit evenement een goed voorbeeld is voor waar Den Haag voor staat. Complimenten voor Manggar Megar. Vanuit de keuken kwamen er al heerlijke luchten voorbij. Toen dan ook het sein eten werd gegeven liep het storm. Er was een pauze waarna muziek kwam en er werd vrolijk gelachen, gegeten, gepraat en gedanst, precies waar het voor bedoeld was. Bij de surprise act zaten we allen met volle buiken en met een grote dosis nieuwsgierigheid. De stoelen waren bijna niet aan te slepen, maar alle toeschouwers hebben genoten van deze act. De loterij daarna was een succes, waarbij je je wel eens afvraagt waarom sommigen vaker een prijs winnen en anderen niets met hetzelfde aantal lootjes. 

Er waren standhouders met kleding, films, voeding, informatie en goede doelen. Er werd dan ook heel wat afgestruind. Voor de kinderen waren er ook activiteiten zodat ouders rust hadden om elkaar de hand te reiken. 

Als vrijwilliger was het een feest om mee te mogen maken, samen met zovele mensen uit zovele culturen. Tot volgend jaar!

Diana Gardien