Buurten bij Wisma Tunggal Karso

Den Haag - zo 5 apr '09 ·

Buurten bij de bewoners van klompok Wisma Tunggal Karsa op zondag 5 april 2009. De soosmiddag, aangekleed met diverse culturele activiteiten, was een grandioos succes. Het doel om de jongeren dichter bij de ouderen te brengen is bereikt.

Buurten bij Wisma Tunggal Karso

Den Haag - zo 5 apr '09 · Buurten bij de bewoners van klompok Wisma Tunggal Karsa op zondag 5 april 2009. De soosmiddag, aangekleed met diverse culturele activiteiten, was een grandioos succes. Het doel om de jongeren dichter bij de ouderen te brengen is bereikt.

MM op locatie i.s.m. BTB - RBU en WTK

Buurten bij de bewoners van woongemeenschap Wisma Tunggal Karsa (WTK).

Stichting Manggar Megar meet zich een eigen identiteit aan door zich te profileren op het sociale, maatschappelijke en culturele vlak. De activiteiten staan in het teken van ontmoeting, dialoog en verbinding.

Een van de activiteiten was een soosmiddag met het thema “buurten bij de ouderen”.

Zondag 5 april sloegen de organisaties RBU, Manggar Megar, gamelangroep BTB (Bangun Trisno Budaya) en de woongemeenschappen Bangun Trisno (BT) en Wisma Tunggal Karsa (WTK) hun handen ineen voor een gezellige ontmoetingsmiddag bij de bewoners van WTK.

Stichting Manggar Megar heeft speciaal voor deze middag 2 dansers, Deby en Mike, gevraagd om een Javaanse danspresentatie te verzorgen. Hun dansopleiding hebben zij zowel in Indonesië als hier in Nederland gevolgd.

De gasten werden door de seniore burgers heel warm ontvangen. Heel lief en ontroerend om dat te zien.  En traditiegetrouw bij de Javanen was er weer een overvloed aan allerlei Javaanse hapjes en eten. En smullen maar…..!

Na de officiële opening door de heer Nojoredjo (gastheer) en mevrouw Bosari (voorzitter van WTK) mocht Deby de spits afbijten met een traditionele Javaanse dans. Zij opende het festijn met een toepasselijke dans, genaamd Ngremo. Het is een welkomstdans die bij o.a. een theatervoorstelling wordt uitgevoerd. Zij sloot haar presentatie af door enkele regels van nostalgische Javaanse liederen te zingen. Deby vond het een leuke ervaring om voor de Surinaams-Javaanse gemeenschap een act op te voeren.

En toen was het tijd voor het Open podium. Jong en oud aarzelden geen moment om een act op te voeren. Er was geen plankenkoorts of drempelvrees bij de deelnemers te bekennen. Van traditionele Javaanse liedjes tot pop Jawa. De ¾ uur was zo om en men wilde nog meer….!

De 15 jarige Sri toonde haar kunsten op het gebied van Surinaams- Javaanse traditionele danskunst. Zij vermaakte de gasten met de Kipra, een dans waarbij een prins zich opmaakt voor een ontmoeting met zijn geliefde.

Mike sloot het culturele gedeelte af met een topeng (masker) Gunungsari dans. In deze dans beeldt Gunungsari zijn liefde uit voor zijn geliefde Dewi Ragil Kuning. Hij mist haar zo erg, dat hij zich alvast opmaakt om er toch maar goed uit zien in het geval dat zijn geliefde plots opduikt. Op een gegeven moment denkt hij dat ook.

Ook Mike was een ervaring rijker. De sfeer en de doelstelling van deze middag spraken hem heel erg aan.

Verder was er nog een Poco-poco dans workshop o.l.v. mevrouw Welas. Ook een groot succes. De gasten, die niet mee deden met de workshop, hebben met volle belangstelling gekeken naar de ritmische dansbewegingen. Herinneringen van toen kwamen bij velen weer naar boven, daar de poco-poco in de jaren 60 ook een rage was in Suriname. In Nederland is deze bekend als de Linedance.

Als afsluiting van de ontmoetingsdag werd het publiek getrakteerd op live golden oldies pop Jawa en kroncong muziek, van de band Campuran. Dat werd dus schuiven op de dansvloer.

De soosmiddag, aangekleed met diverse culturele activiteiten en open podium, was een grandioos succes. Het doel om de jongeren dichter bij de ouderen te brengen is bereikt. Veel jongeren hebben hieraan gehoor gegeven en dat gaf een goed gevoel.

Wij blikken terug op een wel zeer geslaagde soosmiddag. Er was interactie met de publiek en de sfeer was in één woord: formidabel.

Bedankt en tot de volgende activiteit…!