Twentse Boeren Bruiloft en Javaans Huwelijk

Den Haag - zo 28 mrt '10 ·

Een houten klomp hier, een bloemstuk daar! Wat mij vandaag pas opviel is dat een klomp niet alleen handig is in de landbouw, maar ook goed fungeert als muziekinstrument op een houten vloer. 

Twentse Boeren Bruiloft en Javaans Huwelijk

Den Haag - zo 28 mrt '10 · Een houten klomp hier, een bloemstuk daar! Wat mij vandaag pas opviel is dat een klomp niet alleen handig is in de landbouw, maar ook goed fungeert als muziekinstrument op een houten vloer. 

Bij stichting Manggar Megar aan de Daguerrestraat is een groep van vijf personen een typische boerendans aan het uitvoeren. Twee koppeltjes onder begeleiding van een accordeon dansen in klederdracht. Het thema voor vandaag is Twentse Boeren Bruiloft en Javaans Huwelijk. Ik zie een publiek van jong en oud en veel nieuwe gezichten. Frans de Leef en Diny Vrielink geven een huwelijk in Nederland weer. Praktische zaken, zoals het cadeauboekje van de V&D; en de corsage die aangeeft wie allemaal bij het feestje hoort, worden besproken. Bier drinken tot het einde van het feest en het natellen van inkomsten komen ook aan bod. 

Dan heb je het Javaanse Huwelijk verteld door Orlando Kromopawiro. Hij geeft een beeld van zijn eigen huwelijk met ook dus dat bloemstuk. Elke blaadje, bloempje, aanwezige kris, zweep of sprinkhaan komt aan bod en heeft allemaal zijn eigen verhaal. Aandacht is van begin tot eind besteed aan details tijdens zo’n huwelijk. Veel, heel veel traditionele en religieuze symboliek is verwerkt in deze koppeling van personen en eigenlijk ook de koppeling van families.

Zoals de wethouder aangaf is het niet alleen zoeken naar verschillen maar ook naar overeenkomsten. Met je eigen achtergrond als basis en met de overeenkomsten van religie of cultuur van de ander is een huwelijk ook in 2010 mogelijk. Van daaruit kan je samen werken aan behoud van de cultuur en verder bouwen aan een nieuwe toekomst.

De dood en een geboorte zijn de volgende thema’s. Ik kijk er naar uit!

Groet en bedankt voor deze dag,

Jan-Willem Sutorius