Jangrungan

Den Haag - zo 26 feb '12 ·

Deze middag stond in het teken om geld in te zamelen voor een cultureel evenement eind september aanstaande. Het plan is om een Surinaams-Javaanse dalang naar Nederland te laten komen voor een reeks wayang-kulit voorstellingen.

Jangrungan

Den Haag - zo 26 feb '12 · Deze middag stond in het teken om geld in te zamelen voor een cultureel evenement eind september aanstaande. Het plan is om een Surinaams-Javaanse dalang naar Nederland te laten komen voor een reeks wayang-kulit voorstellingen.

Op deze manier dragen de (veelal) Surinaams-Javaanse gasten ook bij in de kosten die zo’n evenement met zich meebrengt. Veel vertegenwoordigers van Surinaamse, Nederlandse en Indonesische organisaties waren aanwezig op deze middag. 

Een Javaanse danseres verwelkomde de gasten met een traditionele Javaanse dans.

De vorm voor de inzamelingsactie is een traditioneel Javaanse manier: gamelan ensemble Witing Klapa begeleidde een lèdèk-danseres waarmee een gast mee kon dansen nadat hij of zij een bijdrage in de donatiepot heeft gestort. Een lèdèk danseres is een gezelschapsdame die op de gamelanmuziek bevallig danst voor de gasten.

De gastheer riep één voor één de gasten naar voren op een typische Javaanse manier van verwoorden. Na een korte introductie van de organisatie die de gast vertegenwoordigde, werd hun naam genoemd. Wanneer de gast naar voren werd geroepen werd van hun verwacht een royale donatie te doen in de inzamelingsbus en als dank mochten zij met de lèdèk dansen. Verschillende soorten lèdèks passeerden de revue: van een heuse elegant dansende lèdèk tot een over-de-top travestiet.

Gezien de grote hoeveelheid gasten is er continue gedanst en gedoneerd wat alleen ten goede kwam voor de donatiepot.