Film matinee

Den Haag - za 16 jun '12 ·

Waarom ga je op een vrije zaterdag binnen zitten? Na een lange tijd is het buiten mooi weer, een zonnetje, rond de 14 graden en droog! Binnen worden enkele films vertoond en is er een modeshow.

Film matinee

Den Haag - za 16 jun '12 · Waarom ga je op een vrije zaterdag binnen zitten? Na een lange tijd is het buiten mooi weer, een zonnetje, rond de 14 graden en droog! Binnen worden enkele films vertoond en is er een modeshow.

Ik vraag me altijd af hoe maak je de keuze: ‘wat wil je de mensen laten zien’ of ‘wat willen de mensen zien’? Volgens mij is de keuze ditmaal gevallen op: ‘veel geweld’ en ‘diversiteit’. Ik weet niet of de mensen echt wisten wat ze gingen zien. Ja, wat films en hierna een modeshow. 

Met de Nederlandse film ‘De storm’ is het natuurgeweld tijdens de watersnoodramp van 1953 in beeld gebracht. Menselijk geweld (als dat al menselijk mag worden genoemd) is in de film ‘Merah Putih’ verwerkt. Deze film geeft een groep Indonesiërs weer, die tijdens de tweede wereldoorlog vochten tegen ´de Dutch´.

Diversiteit is aanwezig bij zowel de aanwezige (jong, oud, uit verschillende windstreken) als bij de film keuze. Na de twee hoofdfilms was de film ‘Faja Lobbi’ getoond. Deze film en de korte films van Herman van der Horst die hierna volgde over Koningin Juliana speelde beide af in Suriname en lieten de verschillende culturen daar zien.

Voor mij persoonlijk een grote hoeveelheid aan nieuwe informatie via film verkregen. Leuke fragmenten van Suriname toen en natuurlijk lekker gegeten aan het einde van deze dag!

De modeshow mag natuurlijk niet vergeten worden. Begreep dat ze vijf uur bezig zijn geweest met het aankleden van de personen en opmaken van de gezichten. Berekeningen voor de make-up en het met laagjes aanbrengen van bepaalde stoffen maakte de uitleg een leuke aanvulling op de gepresenteerde kleding. In totaal elf mannequins presenteerden zichzelf in nog geen vijftien minuten.

Een geslaagde dag en hogere opkomst dan verwacht,

Jan-Willem Sutorius