Wayang Kulit tijdens Bersih Desah 2012

Den Haag - za 29 sep '12 ·

Thuis bij Manggar Megar. Werkgroep Bersih Desah - een schone omgeving - (georganiseerd door de Stichtingen Manggar Megar, RBU, BTB, Pari en Pitutur Islam) presenteerden Bersih Desah 2012 op zaterdag 29 september 2012.

Wayang Kulit tijdens Bersih Desah 2012

Den Haag - za 29 sep '12 · _Thuis bij Manggar Megar_. Werkgroep Bersih Desah - _een schone omgeving_ - (georganiseerd door de Stichtingen Manggar Megar, RBU, BTB, Pari en Pitutur Islam) presenteerden Bersih Desah 2012 op zaterdag 29 september 2012.

Een uitgebreid cultureel programma met als hoogtepunt een optreden van twee dhalangs (vader bapak Harijadi Tri Putranto en zoon Canggih Tri Atmojo Krisno) uit Indonesië. De locatie van dit evenement is het Dienstencentrum Copernicus te Den Haag.

Na een forse schoonmaak van de omgeving van het Dienstencentrum Copernicus 's ochtends vroeg was het tijd voor het middaggedeelte van het programma. Een traditionele slametan ter ere van het evenement waarbij eten is uitgedeeld aan alle aanwezigen.

Hierna volgde het cultureel gedeelte van het programma. Alle gasten werden ontvangen met traditioneel Surinaams/Javaanse gamelanmuziek door gamelan ensemble Bangun Trisno, muzikaal versterkt met zang door o.a. Orlando Kromopawiro. Daarna was er een klassieke javaanse dansoptreden Gathot Kaca Gandrung van Mike Wardi (dansgroep Sinar Anyar). Ook werd stilgestaan aan de onlangs overleden Surinaams/Javaanse dhalang Pak Giman Kromodikoro op 17 augustus jongstleden.

Met een wayang kulit spel toonden de dhalangs de verhalen Adon Adon Rajamala (door Canggih) en Wirata Parwa (door bapak Harijadi).  De dhalangs werden muzikaal ondersteund door stichting Manggar Megars eigen gamelan ensemble Witing Klapa, leden van de Indonesische ambassadegroep Istika en gamelan ensemble Wiludyeng uit Amsterdam.

Tussen de twee dhalangsoptreden door werd er een loterij georganiseerd. Sommige winnaars vielen zelfs dubbel in de prijzen!