Weekendje Wayang Kulit in Parijs met st. Manggar Megar

Parijs - za 23 mrt '13 ·

Het weekend van 22 maart was een fantastisch weekendje Parijs met de crew van stichting Manggar Megar! De reis heen en terug met de auto verliep spoedig alleen het theater was lastig te vinden per voet. Op de heenweg hebben we circa 1,5 uur over gedaan om die te vinden. We vertrokken gelukkig ruim op tijd.

Weekendje Wayang Kulit in Parijs met st. Manggar Megar

Parijs - za 23 mrt '13 · Het weekend van 22 maart was een fantastisch weekendje Parijs met de crew van stichting Manggar Megar! De reis heen en terug met de auto verliep spoedig alleen het theater was lastig te vinden per voet. Op de heenweg hebben we circa 1,5 uur over gedaan om die te vinden. We vertrokken gelukkig ruim op tijd.

De locatie was in een voormalig manege in het Théâtre Du Soleil in Parijs en sommigen beweerden nog de verse paardenlucht te hebben geroken. Er was een groot podium gebouwd en een tribune voor de bezoekers.

We hebben een Wayang Kulit voorsteling gezien zoals het van oorsprong de bedoeling is. De voorstelling begon om 21.00 uur en eindigde om 04.00 in de nacht! Alle reguliere onderdelen uit de Wayang Kulit kwamen aan bod: de proloog, de 1e akte, de 1e intermezzo, de 2e akte, de 2e intermezzo en de 3e akte en finale. Dat was behoorlijk veel zitvlees kweken met elkaar in een volle zaal!

Gelukkig werd er benadrukt dat je vrij was om even naar buiten te gaan om te eten of drinken of wat dan ook. De voorstelling waar we naar keken, heette Brubuh Astina onder leiding van dhalang Purbo Asmora en de gamelan ensemble was onder leiding van Rahayu Supanggah.

Tijdens de intermezzos gaf de dhalang veel uitleg over het hoe en waarom van de dhalang zelf, de gamelan ensemble, enkele maatschappij kritische (subtiele) grapjes en grapjes over de groep zelf. Petje af dat zij van 21.00 tot 04.00 dat in één ruk volhielden!

Dankzij de vrijwel realtime vertaling vanuit het Javaans naar het Engels konden de bezoekers de dialogen en vaak subtiele grapjes goed volgen. Dit was zeker een geslaagde voorstelling, ook voor een niet-Javaans publiek. De meeste bezoekers waren westers. De dhalang verwelkomde speciaal de Javaanse bezoekers uit Nederland en Suriname! Heel bijzonder.

Op zo’n evenement kom je natuurlijk bekenden tegen uit de gamelan wereld en zo ook hebben we leuke contacten onderhouden. Toch nuttig ook zo’n evenement.

Op naar het volgend evenement!