Gamelangroep Witing Klapa

Het orkest Witing Klapa is een gemengde groep in de leeftijd variërend van 9 tot 53 jaar die de gamelanmuziek uit zowel Suriname als Indonesië beoefenen.

Gamelangroep Witing Klapa

Het orkest Witing Klapa is een gemengde groep in de leeftijd variërend van 9 tot 53 jaar die de gamelanmuziek uit zowel Suriname als Indonesië beoefenen.

Naam

Een naam geven of zoeken naar een leuke passende naam voor onze gamelangroep was niet gemakkelijk. Uit de vele benamingen heeft stichting Manggar Megar uiteindelijk gekozen voor Witing Klapa, een Javaanse koosnaam voor kokosboompje. De bedenker van deze naam is wijlen mevrouw S. Djowikromo (toenmalig adviseur cultuur).

Coördinator

Orlando Kromopawiro is de coördinator van de groep. Sinds 1985 heeft hij de gamelanmuziek uit Suriname bestudeerd en op schrift vastgelegd. Tevens heeft hij enkele jaren de Indonesische gamelankunst en de klassieke Javaanse dansstijl uit Indonesië bestudeerd bij de Indonesische Ambassade te Den Haag.

Kennisoverdracht, het beschermen en het beoefenen van de gamelanmuziek behoren ook tot één van de doelstellingen van de stichting. Hiervoor heeft de stichting in juli 2004 een compleet gamelaninstrumentarium (ijzer) in laras sléndro (toonschaal) uit Indonesië aangeschaft. Deze instrumenten zijn door de gamelangroep voor het eerst in gebruik genomen t.b.v. de muzikale begeleiding van de Ramayana voorstellingen in oktober en november 2004; het eerste Wayang Wong theaterproductie van de stichting.

Doopnaam

Conform de eeuwen oude Javaanse traditie heeft de stichting haar gamelanset een naam gegeven.

Dat aan een set gamelaninstrumenten een naam wordt gegeven, blijkt dat het instrumentarium niet wordt beschouwd als een aantal bijeengebrachte willekeurige instrumenten, maar als een onverbrekelijke eenheid, die als persoonlijkheid van betekenis heeft binnen de Javaanse kunsttraditie en stichting Manggar Megar.

Gamelan instrumentarium

Het instrumentarium bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Kendang gedhé, - ciblon, - ketipung en Surinaamse kendang gendhing

 2. Bonang barung

 3. Bonang penerus

 4. Gendèr barung

 5. Slenthem

 6. Demung

 7. Saron barung

 8. Saron wilahan 9

 9. Saron penerus (= peking) 2 stuks

 10. Ketuk Kenong

 11. Kempuls, gong suwuk en gong gedhé

 12. Gambang kayu

 13. Rebab

Uniek

In dit orkest bestuderen jongeren en ouderen de Surinaams- en Indonesisch-Javaanse muziekstukken.

Educatie

Ook geven zij workshops, lezingen en historie.

Samenwerking

Daarnaast timmert zij hard aan de weg om de samenhorigheidverband, betreffende samenwerking met andere culturele gamelangroepen in- en buiten Nederland te versterken.

Gamelan als muzikale begeleiding

De gamelangroep Witing Klapa kan bijvoorbeeld muzikale begeleiding verzorgen voor:

 • Javaanse gamelan liederen (gendings/pop)

 • Moderne– en/of klassieke Javaanse dansen

 • Javaanse toneeluitvoeringen zoals, Ludruk of Andé andé lumut en Tayupan

 • Opvoeringen Javaanse drama’s zoals, Séndra tari en Wayang Wong

 • Opvoering van de Wayang Kulit (Javaanse schaduwtheater)

 • Oefeningen

De gamelangroep oefent elke vrijdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur in Theater De Vaillant, Hobbemastraat 120, 2526 JS Den Haag, .

Interesse

Heb je interesse of belangstelling voor onze gamelangroep en wil je de gamelaninstrumenten leren bespelen, kom dan gerust langs. De coördinator zal je de nodige informatie verstrekken.