Gamelangezelschap
Witing Klapa
Ruim een jaar na de oprichting van de stichting is de gamalangroep Witing Klapa geboren. De betekenis van Witing Klapa is bloeiende jonge kokosnoot. Anders gezegd, één van de bloeiende kokosbloesems heeft een vrucht gedragen en is uitgekomen tot een volwaardige kokosnoot.
De gamelan instrumenten zijn gekomen uit Solo Indonesië.
Hoe het zo kwam? Nou, Wim en wijlen Hermine maakten een rondreis door Indonesië. De twee laatste weken van hun vakantie verbleven ze in Solo en tijdens een van de neuzel wandelingen kwamen ze bij de Alun Alun (plein) van de Kraton. In één van de gebouwen zagen zij gamelaninstrumenten opgesteld en op het terrasje zagen zij hoe men gamelaninstrumenten maakten en aan het stemmen waren.
Zij waren zo dolenthousiast dat zij naar de opgestelde instrumenten liepen en vroegen aan het personeel of zij muziek wilden maken op de instrumenten. Wim en wijlen Hermine waren meteen verkocht en dolverliefd op dit gamelaninstrumentarium dat hetzelfde toonschaal heeft als de Surinaams-Javaanse gamelaninstrumenten. Zonder verder bij na te denken hebben ze het 16-delig instrumentarium gekocht en laten verschepen naar Nederland. De gamelan heeft een overzeese reis van 3 weken gemaakt.
En zo is deze gamelangroep begonnen om Surinaams-Javaanse gamelanmuziek te spelen / beoefenen op een Indonesisch Javaanse gamelan set.
Kenmerkend voor deze gamelangroep zijn o.a.:
– dat er heel veel jong talent mee doen en ondersteund worden door jong volwassenen alsook 50 plussers,
– ze ook 2 soorten van gamelanmuziek beoefenen te weten: Surinaams- Javaanse & Indonesische muziekstukken,
– daarnaast begeleiden ze Wayang Kulit voorstellingen en andere Javaanse theatervoorstellingen.
Elke vrijdagavond komt het gezelschap bij elkaar om gamelan theorie te volgen en te praktiseren onder leiding van Orlando Kromopawiro.
De leer methodiek van de gamelan geeft Orlando Kromopawiro, beter bekend als Hardjo, door gamelannotaties te schrijven en die aan de groep door te geven. Tijdens deze lessen wordt de groep bijgebracht hoe je een gamelaninstrument bespeeld en leer je ook het ritme en de verschillende stijlen van gamelan te bespelen.
Voor het behoud van de Surinaams-Javaanse Gamelan, werkt gamelangroep Witing Klapa samen met de overige gamelan gezelschappen in Nederland (Netwerk Surinaams-Javaanse Gamelan) ook mee met Stichji om die op de lijst van de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland te laten opnemen. Proficiat een mijlpaal want op 10 december 2020 is de Surinaams-Javaanse gamelan bijgeschreven.
Gamelan & Kendang workshops
Stichting Manggar Megar verzorgt gamelan- en kendang workshops zowel op locatie als in de eigen oefenruimte.
Theater Dakota
Spiegelzaal 1, 2e etage
Zuidlarenstraat 57
2545 VP Den Haag
De gamelan-oefeningen zijn elke vrijdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur.
Tijdens de zomervakantie worden alle activiteiten on hold gezet. Het nieuwe seizoen begint in september.
Voor meer informatie neem contact op met Wim Kromoredjo
06 – 53 941 662