DI 4 OKTOBER 2022

Blik op cultuur Bijeenkomst

Op dinsdag 4 oktober heeft Gamelangroep Witing Klapa  opgetreden tijdens een activiteit in de gemeente Den Haag.

Op dinsdag 4 oktober 2022 heeft Witing Klapa opgetreden tijdens de inloop van de bijeenkomst voor vrijetijdskunst bij CultuurSchakel in Den Haag. Het was een avond dat ging over Blik op Cultuur.

Wij waarderen het enorm dat wij daar deel aan mochten nemen. Het was een avondinvulling waarbij cultuur betrokkenen uit het veld en wethouders hun ervaringen, inzichten, creatieve oplossingen en hun zorgen ná corona met elkaar deelden. Het was een goed moment om te netwerken, ideeën op te doen, nieuwe samenwerkingen aangaan en onze ervaringen delen met de aanwezigen en de lokale politici.

Wij traden op, terwijl de gasten voor dit evenement in ontvangst genomen werden. De gasten druppelden naar binnen en het werden er steeds meer. Zij genoten ondertussen van een drankje en luisterden met plezier en interesse naar onze gamelan kunst. De gamelan klanken trokken hun aandacht. Ze luisterden geïnteresseerd naar ons en zelfs de mensen die vanuit buiten naar ons konden kijken, waren onder de indruk. Sommige mensen waren gelijk aan het filmen. Anderen maakten een foto van ons. Het was een mooie ervaring dat wij met onze muziek kunst indruk maken en elke keer de mensen ermee blij maken. Het geeft een soort verbintenis en laat ook zien, dat cultuur hartstikke belangrijk is en wij allemaal het zeker niet links moeten laten liggen.

Tijdens de inloop was er een man die gelijk vooraan stond en aandachtig luisterde. Nadat het programma was afgelopen, was er tijd voor het netwerken. Hij kwam gelijk naar ons toe om kennis te maken. Uit onze kennismaking kwamen er herinneringen van 10 jaar terug naar boven. Toen had Witing Klapa opgetreden tijdens een evenement die door hem werd georganiseerd. Hij strikte ons gelijk om gamelan te komen spelen voor een aankomend evenement die hij organiseert met het thema armoede. Het was een mooie ontmoeting na zoveel jaren. En een goed moment om de samenwerking weer op te pakken.

Kunst en cultuur is wat ons mensen onder andere bij elkaar brengt. Zonder kunst en cultuur is er geen verbintenis en dat willen ook wij niet kwijt raken.

Het was een mooi moment om dit met de Cultuur Schakel mee te mogen maken en hopen dat wij met onze bijdrage de Blik op Cultuur hebben gesteund en dat het voort mag blijven leven.

Tot ons volgende optreden.

Renell & Jerrenice

Namens Stichting Manggar Megar.

vr 23 september

Burendag Roosendaal

Op vrijdag 23 september geeft gamelangroep Witing Klapa op de Buurtdag in Roosendaal een introductie over de gamelan met een schimmenspel en gamelanoptreden. Daarna wordt een workshop gehouden waarna de deelnemers zich gaan presenteren.

Vrijdag 23 sept was het zover … Burendag bij de Broedplaats in Roosendaal.

Stichting Manggar Megar werd voor de Burendag op 23 September 2022 uitgenodigd om het programma met een gepaste bijdrage aan te vullen. Het werd een ruim 2 uur durende workshop, gecombineerd met Sketch en Wayang Kulit (een schimmenspel) en gamelanoptreden om zo een Javaanse culturele voorstelling te geven. Na het installeren van de gamelaninstrumenten konden de jonge deelnemers, voornamelijk kinderen van de buurt, meteen een workshop gamelan volgen. Zij werden erg enthousiast om op de gamelaninstrumenten te spelen. Op de ritme van de gendhing (muziekstuk) werd de notatie meegezongen:

5 3 5 3 ! 6 ! 6 . . . (vijf drie vijf drie   één zes één zes …)

Sommige deelnemers zongen de notatie ook hardop mee, terwijl ze de gamelan bespeelden. Velen werden erg nieuwsgierig om alle instrumenten uit te proberen. Maar er waren ook jonge talenten bij die al gauw de techniek van de gamelan oppakten. Zodra een gendhing was afgelopen hadden ze er geen genoeg van en riepen … nog meer … nog meer. En zo kregen ze meer dan een uur lang een workshop gamelan waarbij we hopen dat deze jonge deelnemers het kunnen doorvertellen over onze mooie cultuur waar we heel trots op zijn.


Na de workshop volgde een combinatie van Sketch en Wayang Kulit voorstelling, waarbij de traditionele Javaanse schimmenspel en de Sketch werd begeleid door live gamelanmuziek. De Wayang Kulit werd opgevoerd door Dalang Donovan. Hij gebruikte de Wayang personage Petruk en zijn vrienden om een actuele situatie in Nederland te vertellen. De combinatie voorstelling waarin de Keris, een wapen en cultureel symbool uit Java, getoond werd.

De bezoekers van dit evenement varieerden in leeftijd (kinderen tot ouderen) en achtergrond. Ze waren erg enthousiast om de Javaanse cultuur die werd opgevoerd te zien, te beluisteren, te voelen en te leren. Er vond ook een mooi gesprekje plaats met één van de bezoekers met een Indonesische achtergrond. Ze was blij toen ze de gamelaninstrumenten zag en gamelan muziek hoorde en vertelde vrolijk over haar fijne ervaringen met andere muziekinstrumenten uit Indonesië.

We hebben met veel plezier en passie deelgenomen aan dit evenement. Via de gamelan workshop en de uitvoering van de Wayang en Javaanse sketch met live gamelanmuziek, konden we wederom de Javaanse cultuur met trots, introduceren aan de gemeenschap in Roosendaal. Kortom een geslaagde middag tijdens Burendag Roosendaal!

Tot ziens bij de volgende voorstelling,

Jerrenice, Manik en Milton,
Namens Stichting Manggar Megar.

za 27 augustus 2022

WORLD FOOD & FILM FESTIVAL

Op zaterdag 27 augustus tradt gamelangroep Witing Klapa op in het Stadstheater Zoetermeer.

Stadstheater Zoetermeer

Theaterplein 10
Zoetermeer 2711 EK
Nederland

Op zaterdag 27 augustus 2022 werd Stichting Manggar Megar uitgenodigd om een optreden te geven tijdens de derde editie van het World Food & Film Festival in Zoetermeer. Het is een festival waar multiculturele groepen met elkaar verbonden worden door muziek en lekkere hapjes.

Vanaf 16.00 uur konden toeschouwers genieten van livemuziek en dansvoorstellingen uit diverse culturen terwijl ze een verrassende variëteit aan lekkernijen konden proeven van de aanwezige eetkraampjes. Zo waren er bijvoorbeeld een Gamelan, Hawaiiaanse dans, piano, en een percussie optreden gepland. Karawitan Witing Klapa, van Stichting Manggar Megar had de eer om als eerste artiest op te treden na de openingsceremonie van de ceremoniemeester en de wethouder.

Met een groep van 9 personen speelden we met veel passie en plezier, vrolijk gamelan muziek. Kendang, bonang, saron, kethuk kenong, en gongs klonken harmonieus bij het spelen van de Javaanse gendhings. In totaal zijn er 11 gendhing uitvoeringen geweest, namelijk: Intro Manggar Megar, Srepegan sl.m (Jawa), Sampak sl.m (Jawa), Ldr. Pangkur Lomboh sl.m, Lcr. Ladrang mangu sl.m, Lcr. Cawarna/klentengan sl.6, Singa nebah sl.6, Lcr. Manyar Sewi sl.6, Lcr. Bendrong sl.6, Lcr. Grebeg sl.6 en Sampak sl.m (Sur).

Na ons optreden, werd onze honger gestild door het benuttigen van de fingerfood van de kraampjes. Er was een verscheidenheid aan snackjes uit Nederland, Irak, Suriname, Italië, Afghanistan, Turkije, Oekraïne, Syrië, China en Marokko. Zo konden we bijvoorbeeld genieten van een portie bitterbal, broodje haring, Hindoestaanse kikkererwten, tiramisu, Turkse thee, Marokkaanse en zelfs Chinese loempia. Tijdens het eten en drinken genoten we van andere muziek- en dansvoorstellingen maar ook van het weerzien van de andere Manggar Megar leden.

Het was een geslaagde en geweldige middag! Vooral omdat we weer gamelan konden spelen en zo de Javaanse cultuur aan het publiek voor te stellen. Regelgeving in verband met de pandemie is versoepeld en de zomervakantie is voorbij. Nu is het tijd om weer aan de slag te gaan en de agenda voor de volgende activiteiten van Manggar Megar vast te stellen.

Tot ziens bij de volgende voorstelling.


Manik en Milton Madijokromo,
Namens Stichting Manggar Megar.

zo 10 juli 2022

TOPENG
Gemaskerde verbeelding

Activiteit van het Netwerk Surinaams-Javaanse Gamelan van 10 juli 2022 in het Podium Noord te Mariahoeve Den Haag.

Podium NOORD

Diamanthorst 183
2592 GD Den Haag
Nederland

12:00 – 16:30

Inloop 11:30