VRIJDAG 3 MAART EN ZONDAG 5 MAART
Gamelan + Javaanse dans workshops
Stichting Manggar Megar
met
Stichting Peduli Seni Indonesia
Stichting voor het behoud van bijna verloren ‘Kunst en Cultuur van Indonesië’,
Op 3 en 5 maart 2023 organiseerden Stichting Manngar Megar met Stichting Peduli Seni Indonesia (Stichting voor behoud van bijna verloren ‘Kunst en Cultuur van Indonesië’) een Workshop Gamelan en Javaanse Dans. De workshops Gamelan en Dans vonden gelijktijdig plaats in twee verschillende ruimtes.
Op de eerste dag waren de deelnemers van de workshop Gamelan een muziekstuk aan het bestuderen en voorbereiden voor de deelnemers van de dansworkshop. Op de tweede dag stond het eerste gedeelte van de workshop in het teken van het finaliseren van het muziekstuk en de dans ‘Gambyong Mari Kangen’. De tweede gedeelte bestond uit een uitvoering van de eerder voorbereide dans, begeleid door de gamelanspelers.
Op de eerste dag vergezelden mijn zoon Jean-Tristan en dochter Faye-Lynn mij om de dansworkshop bij te wonen, gegeven door mbak Deby Subiyanti, voorzitter van de Stichting Peduli Seni Indonesia. Het was een verrijkende ervaring voor ons. Sinds 2011 leerde ik mbak Deby kennen. Zij is afgestudeerd aan de Sekolah Tinggi Kesenian Wilwatikta University in Surabaya. Ik vond het geweldig om haar indrukwekkende danskunsten te zien tijdens activiteiten van Stichting Manggar Megar.
Ik maakte tijdens deze workshop kennis met de dans ‘Gambyong Mari Kangen’. Het was nieuw voor mij omdat ik tot dan toe alleen de andere versie van Gambyong kende. Toen ik nog in Suriname woonde, heb ik deze kennis opgedaan. Ik maakte deel uit van een culturele groep Krido Rini, als vrijwilliger om de Surinaams-Javaanse gamelan uit te voeren en Javaanse klassieke dans te dansen.
Aanvankelijk hadden mijn kinderen moeite om de dansbewegingen te begrijpen die mbak Deby leerde. Maar met haar duidelijke instructies en demonstraties konden ze al snel de stappen begrijpen en werd het makkelijker voor ze. Volgens mbak Deby is de ademhaling de basis van elke dans. Door de tijd te nemen om je op je ademhaling te concentreren, voel je je meer ontspannen en ervaar je innerlijke rust. Als je in een staat van innerlijke rust bent, helpt het je om contact te maken met jezelf. Dit kan worden uitgedrukt door dynamische en gepassioneerde dansbewegingen die de dans zo betoverend maken om naar te kijken. Het is zo inspirerend om te zien!
Op de tweede dag heb ik geholpen bij de workshop Gamelan. Deze werd gegeven door mas Wim Kromoredjo (voorzitter van Stichting Manggar Megar) en mas Orlando Kromopawiro (coördinator van Witing Klapa). Bij Witing Klapa speel ik het instrument Bonang Penerus en assisteerde ik bij de instrumenten Bonang Barung en Bonang Penerus.
De deelnemers leerden het muziekstuk voor de dans ‘Gambyong Mari Kangen’. Dit muziekstuk wordt op de Indonesische speelwijze gespeeld. Vrijwel alle deelnemers aan de Gamelan workshop waren onbekend met de Indonesische speelwijze. Tijdens deze workshop werd er duidelijke uitleg gegeven, waardoor het voor de spelers makkelijker werd om het muziekstuk te spelen op hun gekozen gamelan-instrumenten. In een gamelanorkest is teamwork tussen spelers belangrijk. Je leert niet alleen een instrument en een bepaalde stijl bespelen, maar ook samen gamelanmuziek maken. Gamelanmuziek maak je met gevoel. Gamelanmuziek kan rustgevend zijn, niet alleen voor de luisteraar, maar ook voor de speler. Het kan therapeutisch zijn om gamelanmuziek uit te voeren en te produceren.
De workshops werden afgesloten met een memorabel en indrukwekkend optreden van de deelnemers!
Ference Wongsokario-Nojotaroeno van Being Sadar
Namens Stichting Manggar Megar
DI 4 OKTOBER 2022
Blik op cultuur Bijeenkomst
Op dinsdag 4 oktober heeft Gamelangroep Witing Klapa opgetreden tijdens een activiteit in de gemeente Den Haag.
Op dinsdag 4 oktober 2022 heeft Witing Klapa opgetreden tijdens de inloop van de bijeenkomst voor vrijetijdskunst bij CultuurSchakel in Den Haag. Het was een avond dat ging over Blik op Cultuur.
Wij waarderen het enorm dat wij daar deel aan mochten nemen. Het was een avondinvulling waarbij cultuur betrokkenen uit het veld en wethouders hun ervaringen, inzichten, creatieve oplossingen en hun zorgen ná corona met elkaar deelden. Het was een goed moment om te netwerken, ideeën op te doen, nieuwe samenwerkingen aangaan en onze ervaringen delen met de aanwezigen en de lokale politici.
Wij traden op, terwijl de gasten voor dit evenement in ontvangst genomen werden. De gasten druppelden naar binnen en het werden er steeds meer. Zij genoten ondertussen van een drankje en luisterden met plezier en interesse naar onze gamelan kunst. De gamelan klanken trokken hun aandacht. Ze luisterden geïnteresseerd naar ons en zelfs de mensen die vanuit buiten naar ons konden kijken, waren onder de indruk. Sommige mensen waren gelijk aan het filmen. Anderen maakten een foto van ons. Het was een mooie ervaring dat wij met onze muziek kunst indruk maken en elke keer de mensen ermee blij maken. Het geeft een soort verbintenis en laat ook zien, dat cultuur hartstikke belangrijk is en wij allemaal het zeker niet links moeten laten liggen.
Tijdens de inloop was er een man die gelijk vooraan stond en aandachtig luisterde. Nadat het programma was afgelopen, was er tijd voor het netwerken. Hij kwam gelijk naar ons toe om kennis te maken. Uit onze kennismaking kwamen er herinneringen van 10 jaar terug naar boven. Toen had Witing Klapa opgetreden tijdens een evenement die door hem werd georganiseerd. Hij strikte ons gelijk om gamelan te komen spelen voor een aankomend evenement die hij organiseert met het thema armoede. Het was een mooie ontmoeting na zoveel jaren. En een goed moment om de samenwerking weer op te pakken.
Kunst en cultuur is wat ons mensen onder andere bij elkaar brengt. Zonder kunst en cultuur is er geen verbintenis en dat willen ook wij niet kwijt raken.
Het was een mooi moment om dit met de Cultuur Schakel mee te mogen maken en hopen dat wij met onze bijdrage de Blik op Cultuur hebben gesteund en dat het voort mag blijven leven.
Tot ons volgende optreden.
Renell & Jerrenice
Namens Stichting Manggar Megar.
vr 23 september
Burendag Roosendaal
Op vrijdag 23 september geeft gamelangroep Witing Klapa op de Buurtdag in Roosendaal een introductie over de gamelan met een schimmenspel en gamelanoptreden. Daarna wordt een workshop gehouden waarna de deelnemers zich gaan presenteren.
Vrijdag 23 sept was het zover … Burendag bij de Broedplaats in Roosendaal.
Stichting Manggar Megar werd voor de Burendag op 23 September 2022 uitgenodigd om het programma met een gepaste bijdrage aan te vullen. Het werd een ruim 2 uur durende workshop, gecombineerd met Sketch en Wayang Kulit (een schimmenspel) en gamelanoptreden om zo een Javaanse culturele voorstelling te geven. Na het installeren van de gamelaninstrumenten konden de jonge deelnemers, voornamelijk kinderen van de buurt, meteen een workshop gamelan volgen. Zij werden erg enthousiast om op de gamelaninstrumenten te spelen. Op de ritme van de gendhing (muziekstuk) werd de notatie meegezongen:
5 3 5 3 ! 6 ! 6 . . . (vijf drie vijf drie één zes één zes …)
Sommige deelnemers zongen de notatie ook hardop mee, terwijl ze de gamelan bespeelden. Velen werden erg nieuwsgierig om alle instrumenten uit te proberen. Maar er waren ook jonge talenten bij die al gauw de techniek van de gamelan oppakten. Zodra een gendhing was afgelopen hadden ze er geen genoeg van en riepen … nog meer … nog meer. En zo kregen ze meer dan een uur lang een workshop gamelan waarbij we hopen dat deze jonge deelnemers het kunnen doorvertellen over onze mooie cultuur waar we heel trots op zijn.
Na de workshop volgde een combinatie van Sketch en Wayang Kulit voorstelling, waarbij de traditionele Javaanse schimmenspel en de Sketch werd begeleid door live gamelanmuziek. De Wayang Kulit werd opgevoerd door Dalang Donovan. Hij gebruikte de Wayang personage Petruk en zijn vrienden om een actuele situatie in Nederland te vertellen. De combinatie voorstelling waarin de Keris, een wapen en cultureel symbool uit Java, getoond werd.
De bezoekers van dit evenement varieerden in leeftijd (kinderen tot ouderen) en achtergrond. Ze waren erg enthousiast om de Javaanse cultuur die werd opgevoerd te zien, te beluisteren, te voelen en te leren. Er vond ook een mooi gesprekje plaats met één van de bezoekers met een Indonesische achtergrond. Ze was blij toen ze de gamelaninstrumenten zag en gamelan muziek hoorde en vertelde vrolijk over haar fijne ervaringen met andere muziekinstrumenten uit Indonesië.
We hebben met veel plezier en passie deelgenomen aan dit evenement. Via de gamelan workshop en de uitvoering van de Wayang en Javaanse sketch met live gamelanmuziek, konden we wederom de Javaanse cultuur met trots, introduceren aan de gemeenschap in Roosendaal. Kortom een geslaagde middag tijdens Burendag Roosendaal!
Tot ziens bij de volgende voorstelling,
Jerrenice, Manik en Milton,
Namens Stichting Manggar Megar.
za 27 augustus 2022
WORLD FOOD & FILM FESTIVAL
Op zaterdag 27 augustus tradt gamelangroep Witing Klapa op in het Stadstheater Zoetermeer.
Stadstheater Zoetermeer
Theaterplein 10
Zoetermeer 2711 EK
Nederland
Op zaterdag 27 augustus 2022 werd Stichting Manggar Megar uitgenodigd om een optreden te geven tijdens de derde editie van het World Food & Film Festival in Zoetermeer. Het is een festival waar multiculturele groepen met elkaar verbonden worden door muziek en lekkere hapjes.
Vanaf 16.00 uur konden toeschouwers genieten van livemuziek en dansvoorstellingen uit diverse culturen terwijl ze een verrassende variëteit aan lekkernijen konden proeven van de aanwezige eetkraampjes. Zo waren er bijvoorbeeld een Gamelan, Hawaiiaanse dans, piano, en een percussie optreden gepland. Karawitan Witing Klapa, van Stichting Manggar Megar had de eer om als eerste artiest op te treden na de openingsceremonie van de ceremoniemeester en de wethouder.
Met een groep van 9 personen speelden we met veel passie en plezier, vrolijk gamelan muziek. Kendang, bonang, saron, kethuk kenong, en gongs klonken harmonieus bij het spelen van de Javaanse gendhings. In totaal zijn er 11 gendhing uitvoeringen geweest, namelijk: Intro Manggar Megar, Srepegan sl.m (Jawa), Sampak sl.m (Jawa), Ldr. Pangkur Lomboh sl.m, Lcr. Ladrang mangu sl.m, Lcr. Cawarna/klentengan sl.6, Singa nebah sl.6, Lcr. Manyar Sewi sl.6, Lcr. Bendrong sl.6, Lcr. Grebeg sl.6 en Sampak sl.m (Sur).
Na ons optreden, werd onze honger gestild door het benuttigen van de fingerfood van de kraampjes. Er was een verscheidenheid aan snackjes uit Nederland, Irak, Suriname, Italië, Afghanistan, Turkije, Oekraïne, Syrië, China en Marokko. Zo konden we bijvoorbeeld genieten van een portie bitterbal, broodje haring, Hindoestaanse kikkererwten, tiramisu, Turkse thee, Marokkaanse en zelfs Chinese loempia. Tijdens het eten en drinken genoten we van andere muziek- en dansvoorstellingen maar ook van het weerzien van de andere Manggar Megar leden.
Het was een geslaagde en geweldige middag! Vooral omdat we weer gamelan konden spelen en zo de Javaanse cultuur aan het publiek voor te stellen. Regelgeving in verband met de pandemie is versoepeld en de zomervakantie is voorbij. Nu is het tijd om weer aan de slag te gaan en de agenda voor de volgende activiteiten van Manggar Megar vast te stellen.
Tot ziens bij de volgende voorstelling.
Manik en Milton Madijokromo,
Namens Stichting Manggar Megar.
zo 10 juli 2022
TOPENG
Gemaskerde verbeelding
Activiteit van het Netwerk Surinaams-Javaanse Gamelan van 10 juli 2022 in het Podium Noord te Mariahoeve Den Haag.
Podium NOORD
Diamanthorst 183
2592 GD Den Haag
Nederland
12:00 – 16:30
Inloop 11:30